The Woodland Kingfisher (Halcyon senegalensis) is een kleine vogel met een verbazingwekkend kleurrijk verenkleed. Hij heeft heldere blauwe veren op zijn rug, zijn vleugelpanelen, en zijn staart.

Deze prachtige vogel is een Afrikaanse migrant 😊 en keert jaarlijks terug naar het Acorn Thornveld. We hadden het geluk dat we voor het derde jaar op rij een broedpaar hadden in onze prachtige tuin.

Jan-Piet van der Smit nam deze foto van het mannetje en zijn vrouwtje tijdens de verkering op een tak met uitgestrekte vleugels. Let op de prachtige felle kleuren!

We hebben een tuin met veel inheemse planten en bomen gebouwd. Deze tuin vormt een ideaal leefgebied voor de vogels. Zij kunnen hier jagen op hun prooi vanaf de lage boomtakken langs het water en naar beneden om insecten te vangen. Dit omdat hun prooi hoofdzakelijk een grote verscheidenheid aan grote insecten is, maar ook slangen, vissen en kikkers op de grond. Helaas moesten we zien hoe de Paradise Flycatcher-kuikens uit hun nest werden gerukt.

We hebben ook een paar nesten in de bomen gelegd waar spechten of barbets gaten maakten en zelfs hun nestkasten bouwden. De broedparen vinden hier een ideale plek om hun kuikens groot te brengen. Afgelopen twee jaar legde het vrouwtje twee eieren, die na ongeveer 2 weken uitkwamen. De jongen verlaten de nesten tussen 15 en de 22 dagen.

Bij Boubou Bed & Breakfast is de “Woodland Kingfisher-oproep” het eerste welkomstsignaal van de terugkeer van de zomer, rond november van elk jaar. De mannetjes worden constant gehoord als ze terugkeren naar het bushveld en doorgaan tot het einde van het broedseizoen. De oproep is heel onderscheidend en onmiskenbaar. Hij begint met een scherpe, luide, hoge toon, gevolgd door een herhaling van trillers die geleidelijk afdalen, uiteindelijk wegvagend tjip tjirrrrr …… tjip tjirrr ……